Klubitalomenetelmä on määritelty kansainvälisissä laatusuosituksissa. Kansainvälinen Klubitalojen järjestö (Clubhouse International) koordinoi toiminnan kehittämistä maailmanlaajuisesti, sekä Euroopan Klubitalojen järjestö (Clubhouse Europe) vastaavasti Euroopassa. Kun Klubitalon toiminta järjestetään laatusuositusten mukaisesti, sen vaikutukset hyödyttävät tutkitusti kuntoutujajäseniä, heidän läheisiään, rahoittajatahoja ja sosiaaliturvarahastoja mm. vähentämällä perinteisen psykiatrisen sairaalahoidon tarvetta, käyttöä ja kustannuksia. Näsinkulman Klubitalolla on pidetty tiukasti kiinni siitä, että toiminta täyttää kansainväliset laatusuositukset, mikä todennetaan kolmen vuoden välein tehtävässä kansainvälisessä akkreditoinnissa.
Mikä on Klubitalo Klubitalo on vapaaehtoisuuteen perustuva jäsenyhteisö, jossa jäsenet ja palkatut työntekijät toimivat yhdenvertaisina. Jäsenet osallistuvat työntekijöiden ohella kaikkeen talon toimintaa koskevaan päätöksentekoon, suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin. Klubitalon toimintaympäristö on suunniteltu siten, että se tukee jäsenten toipumista ja talot toimivat aina tiiviissä yhteistyössä alueensa muiden toimijoiden kanssa. Klubitalot ovat kuntoutumisyhteisöjä, joiden jäseniksi voivat hakeutua kaikki henkilöt, joilla on tai on ollut mikä tahansa mielenterveyden ongelma tai sairaus. Toiminta on aikarajoitteetonta ja jäsen päättää miten ja kuinka usein hän käyttää Klubitalon tarjoamia mahdollisuuksia, kuten jäsenen tarpeisiin ja tavoitteisiin soveltuvaa opiskelua, vapaaehtoistyötä, vertaistukea tai virkistys- ja vapaa-ajan toimintaa. Klubitalon toiminta perustuu työpainotteiseen päiväohjelmaan. Se koostuu kaikista tehtävistä, joita tarvitaan toiminnan päivittäiseen ylläpitoon. Henkilöstö valmentaa, tukee ja ohjaa, mutta ei tee jäsenen puolesta. Työtehtävien avulla jäsen oppii uusia tietoja ja taitoja sekä kehittää työelämä- ja sosiaalisia valmiuksiaan. Jäsenen taitojen ja itseluottamuksen karttuessa hän voi osallistua yhdessä oppilaitosten kanssa järjestettyyn tuettuun opiskeluun, yhdessä työnantajien kanssa järjestettyyn siirtymätyökokeiluun tai tuettuun työllistymiseen tavallisessa työpaikassa. Tutkitusti toimiva ja kustannustehokas malli Klubitalotoiminnan vaikutuksia ja tuloksia seurataan ja arvioidaan systemaattisesti keräämällä tunnuslukuja ja palautetta osallistujilta. Tiedolla johtaminen sekä ammattitaitoiseen ja jatkuvasti osaamistaan uudistavaan henkilöstöön panostaminen ovat avaintekijöitä klubitalotoiminnan toteutuksessa. Eri maissa tehtyjen tutkimusten tulokset osoittavat, että osallistuminen Klubitalojen toimintaan:
Miksi Klubitalojen rahoituksen tulee jatkua Mikäli Klubitalon avustuksia leikataan ja toiminta supistuu tai loppuu, näkyy tämä kasvavana paineena ja kustannuksina julkisten, lakisääteisten palveluiden puolella, sillä mielenterveydellisiä haasteita kohdanneet ihmiset ja heidän tuen tarpeensa pysyvät. Klubitalotoiminnan päättyessä olisi todennäköistä, että Klubitalon jäsenten hyvinvointi alenisi merkittävästi; psyykkinen vointi huononisi, toimintakyky laskisi ja yksinäisyys, turvattomuus sekä itsemurhariski lisääntyisivät. Osa olisi vaarassa syrjäytyä kokonaan ja jäädä kaiken yhteiskunnallisen ja muun toiminnan ulkopuolelle. Läheisten ja omaisten kuormitus lisääntyisi merkittävästi, mikä myös näkyisi hyvin todennäköisesti palvelutarpeen kasvuna. Mielenterveydellisiä haasteita kohdanneilla henkilöillä ei ole paljon puolestapuhujia. Siksi haluamme tuoda heidän äänensä kuuluviin ja nostaa esiin suuren huolen tärkeän, toimintakykyä edistävän ja ylläpitävän toiminnan jatkumisesta. Haluamme myös lisätä tietoisuutta Klubitalojen toiminnasta ja vaikuttavuudesta - toiminnan loppuminen ei toisi taloudellisia säästöjä, vaan kustannukset päinvastoin kasvaisivat ja muut sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut kuormittuisivat entisestään. Keskimäärin yhden Klubitalon koko vuosibudjetilla saadaan kaksi sairaansijaa erikoissairaanhoidosta. ”Näsinkulman Klubitalolle tullessani olin harhainen ja eristäytynyt. Klubitalolta saan vertaistukea ja elämänhallinta paranee.” (Jäsenkysely 2023) ”Tampereella on erittäin vaikea tilanne mielenterveyshoidon puolella. Jonotusaika hoitoon on kohdallani yli puoli vuotta. Klubitalo auttaa minua selviämään hengissä siihen asti, että saan hoitopaikan ja siitä eteenpäin.” (Jäsenkysely 2023) Christa Rajanti Toiminnanjohtaja Sopimusvuori ry https://www.sopimusvuori.fi/nasinkulma/ .
0 Kommentit
Jätä vastaus. |
Laatija#JosMeitäEiOlisi -kampanjan blogin kirjoittajina toimivat kampanjassa mukana olevat järjestöt arkisto
helmikuu 2025
Kategoriat |