JÄRJESTÖTPIRKANMAA.FI
  • etusivu
  • Yhteistyö ja verkostot
    • Sote-muutostuki
    • OLKA Pirkanmaa
    • Järjestöyhteistyöryhmä
    • Pirkanmaan järjestöverkostot
    • Järjestöfoorumit
    • Järjestöagentit >
      • Järjestöagentin työkalupakki >
        • Järjestöyhteistyön ohje
        • Järjestöyhdyshenkilön nimeäminen kuntaan
        • Kunnan ja yhdistysten yhteistyörakenteet
    • Hyvinvointialue & kunnat
    • Oppilaitosyhteistyö
    • Artteli
  • Ohjeita ja välineitä järjestötyöhön
  • Tilat
  • Ajankohtaista
    • Pirhan järjestöyhteistyöryhmän edustajavalinta 2025
    • Kansalaistoiminta.NYT seminaari 2025
  • Mitä järjestötoiminta on?
  • Yhteys
  • #josmeitäeiolisi
    • Tietoa #josmeitäeiolisi tilaisuuksista
    • #JosMeitäEiOlisi Blogi
    • Infopaketti päättäjille
    • Materiaalit
    • Kampanjan järjestöt

Lähellä.fi-kampanjan teemana marraskuussa 2023 mielenterveys

30/10/2023

 
Kuva
Marraskuun Lähellä.fi-kampanjan teemana on mielenterveys. Kampanjan sisältö myötäilee vuoden 2023 Mielenterveysviikkoa, jonka teemana ovat tunteet.  

Mielenterveyden ongelmiin liittyy usein tunteita, joita voi olla vaikea tunnistaa. Omia tunteita voi tunnistaa paremmin, kun kuulee toisen sanoittavan omiaan. Järjestöt huolehtivat, että kenenkään ei tarvitse jäädä mielenterveyden ongelmien tai niihin liittyvien tunteiden kanssa yksin.  

Lähellä.fi nostaa kampanjassaan esille järjestöjen tarjoamaa tukea, kuten erilaiset toiminta- ja tukiryhmät, vertaistukiryhmät, valtakunnalliset chatit ja puhelinpalvelut, kurssit ja oppaat. Kampanjan kesto on 1.11.2023 – 31.11.2023. 

Lähellä.fi toteuttaa kampanjan aikana digimainontaa, ja palvelu tuodaan näkyville myös mahdollisuuksien mukaan kuntien ja hyvinvointialueiden asiakaspisteisiin. Saatavana on siis mukavasti maksutonta näkyvyyttä järjestösi tarjoamalle toiminnalle! 

Osallistu kampanjaan näin ​

Nyt on hyvä hetki varmistaa, että teidän järjestönne tarjoama hyvinvointia tukeva toiminta löytyy Lähellä.fi-palvelusta. 
 
Rekisteröidy palveluun täällä
Ilmoita toiminnasta täällä
​​
Katso vinkkejä toimintailmoituksen tekstin laatimiseen: Herätä huomio ja innosta! Viisi vinkkiä järjestön toimintailmoituksen laatimiseen  - HyTe ry
​

Haluatko lisätietoa lähellä.fi-verkkopalvelusta? 

Tulevat Lähellä.fi-infot

Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden kohtaaminen asiakastyössä -koulutus

27/10/2023

 
Kuva
Valtakunnallinen seksuaalikasvatuksen verkosto VALVE ry tarjoaa sosiaali- ja terveysalojen ammattilaisille n. 2 tunnin koulutuksen sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden kohtaamisesta asiakastyössä.

Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus toistuu enenevissä määrin arkipäivän asiakaskohtaamisissa ja näin ollen on myös tärkeä teema jokaisen ammattilaisen ottaa haltuun. VALVE ry:n tarjoaman koulutuksen tarkoituksena on antaa pintaraapaisu tähän teemakokonaisuuteen ja tarjota työkaluja asiakkaiden moninaisuuden ymmärtämiseen ja sensitiiviseen kohtaamiseen. On tärkeää, että jokainen yksilö tulee kohdatuksi hänelle tarkoitetuissa palveluissa omana itsenään ja kunnioitetuksi sellaisena kuin on.

Koulutuspäivät ovat:
22.11. klo 10–12
30.11. klo 12–14

Koulutustilaisuudet järjestetään Kumppanuustalo Arttelin (Mustalahdenkatu 20, Tampere) koulutustilassa, joka sijaitsee Arttelin 2. kerroksessa. Rakennus on kulultaan esteetön, tiloista löytyy esteetön wc ja koulutustilassa mahtuu kulkemaan pyörätuolin ja apuvälineiden kanssa. Tarkemmat esteettömyystiedot löytyvät Arttelin verkkosivuilta. Noudatamme tilaisuudessa turvallisemman tilan periaatteita, jotka käydään läpi tilaisuuden aluksi.
​Tilaan mahtuu 20 henkilöä, joten ilmoittauduthan tilaisuuteen etukäteen täällä. 
Koulutuspäivät ovat samansisältöisiä, joten ilmoittauduthan vain yhteen tilaisuuteen.

Kouluttajana toimii viimeisen vuoden sosionomi (AMK) -opiskelija Josefiina Hakala, joka on erikoistunut opinnoissaan sukupuolen ja seksuaalisuuden teemoihin. Josefiina tekee myös opinnäytetyötä inklusiivisesta seksuaalikasvatuksesta ja on aiemmin työskennellyt kouluttajana Sinuiksi ry:llä (ent. Pirkanmaan Seta), jossa ohjasi työpajoja sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta. Josefiina työskentelee tavoitteellisesti seksuaalisuuteen liittyvien teemojen parissa ja seuraavana askeleena urallaan hänellä on tähtäimessä seksuaaliterapeutin opinnot.

Valtakunnallinen seksuaalikasvatuksen verkosto VALVE ry on perustettu edistämään seksuaalikasvatusta Suomessa kansallisella tasolla. Yhdistyksen päätavoite on edistää parempaa seksuaalikasvatusta, joka ottaa huomioon inklusiivisesti erilaisiin ihmisryhmiin kuuluvat ihmiset. Päätavoitteeseen kuuluu kokonaisvaltaisen seksuaalikasvatuksen periaatteiden levittäminen mahdollisimman laajalle yhteiskunnan rakenteisiin ja työssään seksuaalikasvattaville. VALVE ry tarjoaa esimerkiksi koulutusta ja tapahtumia sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvästä kirjosta sekä tekee vaikuttamistyötä paremman seksuaalikasvatuksen rakenteiden eteen.

VALVE ry:hyn voit tutustua paremmin yhdistyksen kotisivuilla valvery.fi tai sosiaalisen median kanavissa (Instagram ja Facebook).

Tärkeintä on ihminen - PIRKANMAAN JÄRJESTÖJEN SOTE-RYHMÄN KANNANOTTO

25/10/2023

 
Tärkeintä on ihminen - Pirkanmaan hyvinvointialueen ja järjestöjen yhteistyö
 
Pirkanmaan hyvinvointialueen strategia antaa vahvan pohjan hyvinvointialueen toiminnalle järjestöjen ja yhdistysten kanssa. Strategian arvot, visio, missio ja kärkiteemat ovat kaikki sellaisia, joita pirkanmaalaiset yhdistykset toiminnallaan jo toteuttavat.

Pirkanmaan hyvinvointialue tavoittelee strategiallaan, että pirkanmaalaiset ovat ylpeitä hyvinvointialueensa palveluista ja suosittelevat niitä. Pirha haluaa olla ihmisiä varten ja tehdä hyvinvoinnista yhteisen tehtävän. Tämän toteutuminen on kiinni asiakkaiden saamasta oikea-aikaisesta, laadukkaasta palvelusta, työntekijöiden sitoutumisesta ja työhyvinvoinnista sekä järkevästä taloudenpidosta.

Me yhdistykset olemme huolestuneita talouden kiristymisen ja säästöpaineiden vaikutuksista kansalaisiin. Uskomme, että jaamme yhteisen huolen siitä, että ihmisten palvelutarpeet kasvavat samaan aikaan, kun resurssit vähenevät.

Olemme osaltamme valmiita kehittämään hyvinvointialueen kanssa vahvaa yhteistyötä, jossa organisaatioiden vahvuudet hyödynnetään parhaalla tavalla. Kehittäminen edellyttää kykyä tarkastella omaa toimintaa, luoda uudenlaisia yhteistyömalleja ja rohkeasti tarkastella yhteistyön kipukohtia.
 
Yhdistysten toiminta Pirkanmaalla on vaikuttavaa

Pirkanmaalla toimii yli 900 sosiaali- ja terveysalan yhdistystä ja järjestöä. Toiminta kattaa laajasti koko sosiaali- ja terveydenhuollon kentän kynnyksettömistä, ennaltaehkäisevistä palveluista vaativiin erityistason avo- ja laitospalveluihin.

Esimerkki: Pirkanmaalla on kolme turvakotia lähisuhdeväkivallan kokijoille. Palveluntuottajana on toiminut vuodesta 1984 lähtien Tampereen ensi- ja turvakoti ry. Yhdistyksellä on Pirhan ja THL:n kanssa meneillään pilottihanke Suomen ensimmäisen naiserityisen ja päihteiden käytön sallivan etäturvakotiyksikön perustamiseksi.

Yhdistysten yhteinen Stea-rahoituksen osuus Pirkanmaalla vuonna 2023 on 26 911 097 euroa. STEA-rahoituksen suuruuteen vaikuttaa mm. kuntien tai hyvinvointialueen kumppanuus- ja yleisavustusten osuus. Lisäksi yhdistykset kanavoivat alueelle muutakin rahoitusta, kuten EU-rahoitusta. Osa yhdistyksistä työllistää merkittävän määrän työntekijöitä ja tukityöllistävät lukuisia henkilöitä. Yhdistysten laaja vapaaehtoistoiminta lisää pirkanmaalaisten osallisuutta, vähentää yksinäisyyttä sekä vahvistaa alueen resilienssiä ja kriisinkestävyyttä.
Useissa yhdistyksissä tehdään vaativaa ammatillista työtä ja usein vaikeassa tilanteessa olevien asiakkaiden kanssa. Näissä yhdistyksissä on jo vuosia seurattu aktiivisesti palveluiden ja toiminnan vaikuttavuutta. Järjestöt työskentelevät ilmiöiden kanssa, jotka usein ovat somaattisten sairauksien tai sosiaalisten ongelmien taustalla.

Esimerkki: Pirkanmaalaiset Kriisikeskus Osviitta ja Kriisikeskus Tukitalo tarjoavat keskustelutukea nopeasti ja maksutta, ilman lähetettä tai diagnoosia. Ne palvelevat kaikkia pirkanmaalaisia asiakkaita kasvokkain tai etäyhteyksin erilaisissa mielenterveyttä ja hyvinvointia uhkaavissa tilanteissa. Kriisikeskusten ehkäisevissä toiminnoissa koulutetaan ja kohdataan vuosittain merkittävä määrä pirkanmaalaisia. Kriisikeskuksissa toimii miltei 200 vapaaehtoista.

Ihmisläheisyys yhdistyksissä on jokapäiväistä. Olemme asiakkaiden ja apua tarvitsevien vieressä ja tukena ja kohtaamme heidät kaikki heitä arvostaen ja kunnioittaen. Luomme luottamusta ja tulevaisuudenuskoa asettumalla vastuullisesti heidän tuekseen.
 
Palvelulupaus yhdistää Pirhaa ja järjestöjä

Pirkanmaan hyvinvointialue lupaa pitävänsä huolta kaikkien pirkanmaalaisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta ja tukevansa elämän käännekohdissa inhimillisesti, ammattimaisesti ja luotettavasti. Pirha lupaa perustaa työnsä parhaaseen osaamiseen ja tutkittuun tietoon. Järjestöt toimivat vastaavalla tavalla ja lisäksi järjestöihin kertyy runsaasti kokemustietoa, jota julkinen sektori voi hyödyntää tiedolla johtamisessa. Järjestöt kouluttavat kokemustoimijoita, jotka ovat oman sairauden tai vamman asiantuntijoita tai läheisiä. Kokemustoimijat kouluttavat opiskelijoita ja ammattilaisia sekä osallistuvat kehittämistyöhön ja palvelujen arviointiin.

Esimerkki: Vuosittain järjestettävässä TAMKin järjestöpäivässä järjestöjen kokemustoimijat tavoittavat lähes kaikki (v. 2022 yli 300) sote-alan ensimmäisen vuoden opiskelijaa ja antavat heille tietoa elämästä sairauden tai vamman kanssa sekä valmiuksia kohdata työssään moninaisia asiakasryhmiä.

Yhdistykset toteuttavat jo nyt Pirhan itselleen määrittämää palvelulupausta. Asiakkaiden kannalta parhaaseen lopputulemaan päästään, kun heitä tukevat ja auttavat toimijat työskentelevät yhdessä, jolloin avuksi saadaan paras mahdollinen resurssi. Yhdistyksen toivovat ja ovat valmiita työskentelemään yhdessä Pirhan viranhaltijoiden kanssa, esimerkiksi työparimallilla. Yhteistyötä haittaavia rajapintoja on syytä tarkastella rohkeasti, asiakkaan paras tavoitteeksi asettaen.

Esimerkki: Pirkanmaalla oli vuonna 2022 noin 300 ikäihmisten palveluasumisen paikkaa, näistä valtaosan tuottivat yhdistykset. Ilman näitä järjestöjen palveluja lain määrittämää yhteisöllistä asumista ei voida toteuttaa.

Pirhan strategian kärkiteemoissa todetaan, että Pirha rakentaa sujuvia ja oikea-aikaisia hoito- ja palveluketjuja. Samoin todetaan, että Pirha hyödyntää monituottajuutta ja monikanavaisia palvelumalleja. Kärkiteemana on myös panostaa ennaltaehkäisyyn ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen tiiviissä yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa.

Järjestöjen toiminnan ei voida odottaa levittyvän koko Pirkanmaan alueelle ilman järjestöjen toimintaedellytysten vahvistamista. Tästä syystä järjestöjen avustusten jatkuvuus, avustustason pysyvyys ja lisäpanostukset ovat tärkeitä, jotta toiminta voi jatkua ja tarvittaessa laajentua Pirkanmaan katvealueille. Järjestöt tarvitsevat myös tiloja, joissa toimintaa voidaan toteuttaa.
 
Lopuksi

Jotta Pirkanmaan hyvinvointialueen strategian tavoitteet saavutetaan, ovat yhdistykset valmiita työskentelemään hyvinvointialueen viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden kanssa.

Lupaamme avointa ja eteenpäin katsovaa yhteistyötä. Sitoudumme jakamaan omaa osaamistamme ja tutkimustietoa viranhaltijoille ja toisillemme. Olemme avoimia tarkastelemaan sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamista yhteisiä toimintamalleja luoden ja asiakkaan parasta ajatellen.
Uskomme, että tulevista haasteista selvitään parhaiten tekemällä uudenlaista yhteistyötä. Toimimalla kumppaneina voimme tukea toistemme työtä ja toimia yhdessä pirkanmaalaisten hyväksi. Tärkeintä on ihminen.
 
Täältä löydät kuvan järjestöjen turvaverkosta: Linkki järjestöjen turvaverkko -kuvaan

Tampereella 19.10.2023

Pirkanmaan järjestöjen sote-ryhmän puolesta
Milla Ilonen
Puheenjohtaja
 
Pirkanmaan järjestöjen sote-ryhmä on toiminut Pirkanmaalla vuoden 2022 alusta. Järjestöjen sote-ryhmän jäsenistö koostuu Pirkanmaalla toimivien järjestöverkostojen edustajista.

Työskenteleekö järjestösi lasten ja perheiden parissa? Haluatko lisätä lapsi- ja perhejärjestöjen yhteistyötä ja yhteistä keskustelua?

11/10/2023

 
Kuva
Avoin kutsu lapsi- ja perhetyötä tekeville järjestöille.

MLL Tampereen osasto ja Ahjolan Setlementti kutsuvat koolle Pirkanmaan alueen lapsi- ja perhejärjestöjä keskustelemaan yhteisestä järjestöverkostosta Pirkanmaalle. Tilaisuuteen toivotaan järjestöjä, jotka haluavat aidosti edistää lapsi- ja perhejärjestöjen keskinäistä yhteistyötä sekä yhteistyötä Pirhan ja Tampereen kaupungin kanssa.

Tällä hetkellä Tampereelta ja Pirkanmaalta puuttuu lapsi- ja perhejärjestöjä yhteen kokoava verkosto. Lapsi- ja perhejärjestöjen verkostoituminen on tärkeää järjestöjen välisen yhteistyön tiivistämiseksi ja yhteisen äänen muodostamiseksi suhteessa julkiseen sektoriin. Verkoston toivotaan lisäävään yhteistä ymmärrystä ja vuoropuhelua ilmiöistä ja edistettävistä teemoista.

Ensimmäinen tapaaminen järjestetään 2.11. klo 15-17 Kumppanuustalo Arttelissa (Mustanlahdenkatu 22) ja tapaamisen tarkoituksena on keskustella verkoston tarpeesta, tapaamistiheydestä, aiheista ja yhteisestä vaikuttamistyöstä. Tapaamisessa keskustellaan myös Pirhan järjestöyhteistyöryhmästä.

Tilaisuuteen pyydetään paikalle yksi henkilö / järjestö.

Ilmoittautumiset 30.10. mennessä ilmoittautumislomakkeen kautta.

Lisätietoja:

Eeva Laine
Toiminnanjohtaja
MLL Tampereen osasto ry
[email protected]

Riikka Manninen
Kehityspäällikkö
Ahjolan Setlementti ry
​[email protected]

    arkisto

    kesäkuu 2025
    saattaa 2025
    huhtikuu 2025
    maaliskuu 2025
    helmikuu 2025
    tammikuu 2025
    joulukuu 2024
    marraskuu 2024
    lokakuu 2024
    syyskuu 2024
    elokuu 2024
    kesäkuu 2024
    saattaa 2024
    huhtikuu 2024
    maaliskuu 2024
    helmikuu 2024
    tammikuu 2024
    joulukuu 2023
    marraskuu 2023
    lokakuu 2023
    syyskuu 2023
    elokuu 2023
    kesäkuu 2023
    saattaa 2023
    maaliskuu 2023

    Categories

    Kaikki

    RSS-syöte

Etusivu

ajankohtaista

Yhteys

#Josmeitäeiolisi

#JÄRJESTÖTPIRKANMAA
​2024
  • etusivu
  • Yhteistyö ja verkostot
    • Sote-muutostuki
    • OLKA Pirkanmaa
    • Järjestöyhteistyöryhmä
    • Pirkanmaan järjestöverkostot
    • Järjestöfoorumit
    • Järjestöagentit >
      • Järjestöagentin työkalupakki >
        • Järjestöyhteistyön ohje
        • Järjestöyhdyshenkilön nimeäminen kuntaan
        • Kunnan ja yhdistysten yhteistyörakenteet
    • Hyvinvointialue & kunnat
    • Oppilaitosyhteistyö
    • Artteli
  • Ohjeita ja välineitä järjestötyöhön
  • Tilat
  • Ajankohtaista
    • Pirhan järjestöyhteistyöryhmän edustajavalinta 2025
    • Kansalaistoiminta.NYT seminaari 2025
  • Mitä järjestötoiminta on?
  • Yhteys
  • #josmeitäeiolisi
    • Tietoa #josmeitäeiolisi tilaisuuksista
    • #JosMeitäEiOlisi Blogi
    • Infopaketti päättäjille
    • Materiaalit
    • Kampanjan järjestöt