Ihmiset palaavat elokuussa lomalaitumilta jälleen arkeen. Moni etsii silloin itselleen ja läheisilleen kiinnostavaa tekemistä syksyksi, joten nyt on hyvä hetki nostaa esille järjestöjen syystoimintaa.
Onko yhdistyksessäsi tilaa uusille vapaaehtoisille? Käynnistyykö teillä syksyllä uusia toimintaryhmiä tai järjestättekö vaikkapa luontoretkiä tai muita mukavia vapaa-ajantapahtumia? Ilmoita näistä mahdollisuuksista Lähellä.fi-palvelussa ja hyödynnä kampanjan tuoma lisänäkyvyys! Lähellä.fi toteuttaa 1.8.–30.9. välisenä aikana kampanjan, jossa tuomme esille järjestöjen tarjoamia vapaa-ajanmahdollisuuksia, ryhmiä ja vapaaehtoistehtäviä. Lähellä.fi toteuttaa kampanjan aikana digimainontaa, ja palvelu tuodaan näkyville mahdollisuuksien mukaan myös kuntien ja hyvinvointialueiden asiakaspisteisiin ja nettisivuille. Ilmoita nyt järjestösi syystoiminnasta ja hyödynnä maksuton näkyvyys
Haluatko lisätietoa Lähellä.fi-verkkopalvelusta?
Haluamme tehdä järjestötoimintaa entistä näkyvämmäksi Pirkanmaalla! Vuonna 2022 julkaistu "Vierelläsi valoissa ja varjoissa" -julkaisu saa jatkoa loppuvuodesta 2024! Järjestöjulkaisun tavoitteena on tuoda jälleen Pirkanmaan järjestötoimintaa monipuolisesti esiin tarinoin, kokemuksin ja faktoin.
Lisätietoa julkaisusta tulossa elokuussa 2024. Pääset tutustumaan aiempaan järjestöjulkaisuun "Vierelläsi valoissa ja varjoissa" (2022) täällä. Koulut päättyvät pian ja kesälaitumet kutsuvat. Kesän lisääntynyt valo ja vehreä luonto innostavat omatoimiseen ulkoiluun ja retkeilyyn, mutta moni kaipaa myös ohjattua tekemistä ulkoilun, liikunnan ja kulttuurin parista. Ihmiset etsivätkin nyt tietoa kesäleireistä, harrastuksista ja muusta mukavasta tekemisestä, jossa tapaa muita samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä.
Lähellä.fi kannustaa kesän aikana ihmisiä etsimään mielekästä ja virkistävää tekemistä järjestöjen toiminnan parista. Toteutamme 1.6.–31.7. välisenä aikana kampanjan, jossa tuomme esille järjestöjen tarjoamia vapaa-ajanmahdollisuuksia, kesäleirejä ja kesätapahtumia. Lähellä.fi toteuttaa kampanjan aikana digimainontaa, ja palvelu tuodaan näkyville mahdollisuuksien mukaan myös kuntien ja hyvinvointialueiden asiakaspisteisiin. Ilmoita nyt järjestösi kesätoiminnasta ja hyödynnä maksuton näkyvyys
Haluatko lisätietoa Lähellä.fi-palvelusta?
Kansalaisjärjestöstrategian valmistelu etenee vauhdilla- tule mukaan työpajaan! Hallitus valmistelee kansalaisjärjestöstrategian, jonka puitteissa kevennetään järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa koskevaa ylimääräistä sääntelyä, selvitetään mahdollisuuksia kehittää kansalaisjärjestöjen omaa varainhankintaa ja parannetaan hallinnon ja kansalaisyhteiskunnan vuorovaikutusta. Strategia on tarkoitus antaa valtioneuvoston periaatepäätöksenä kevään mittaan. Samaan aikaan valmistellaan strategian toimeenpanosuunnitelmaa. Nyt onkin vielä hyvää aikaa osallistua aktiivisesti strategian suunnittelutyöhön!
Osallistuminen on erityisen tärkeää tilanteessa, jossa järjestöille myönnettäviä valtionavustuksia leikataan. Kutsumme Sisä-Suomen järjestöt ja yhdistykset, järjestöyhteistyöstä vastaavat viranhaltijat sekä luottamushenkilöt työpajaan tuottamaan omat näkemyksensä strategiaan. Työpaja järjestetään Teams-alustalla ja siihen ei ole erillistä ilmoittautumista. Lämpimästi tervetuloa! Ohjelma 13.00 Tervetuloa ja esittäytyminen 13.05 Kansalaisjärjestöjen toimintaedellytysten tilannekuva ja kehittäminen, Mikko Lehtonen, erityisasiantuntija, oikeusministeriö 13.20 Terveiset strategiatyöhön Kanta-Hämeen järjestöneuvottelukunnalta, Kati Ringman, Hämeen Setlementin toiminnanjohtaja ja neuvottelukunnan puheenjohtaja 13.30 Työpajaosio (itsenäistä työstöä- tutustuthan kansalaisjärjestöstrategiaan etukäteen täällä: https://oikeusministerio.fi/hanke?tunnus=OM140:00/2023) 14.30 Loppukeskustelu ja yhteenveto: miten tästä eteenpäin? Linkin Teamsiin löydät täältä. Lisätietoa tilaisuudesta antavat: Niina Salo järjestöasiantuntija Järjestöjen sote-muutostuki [email protected] Mikko Lehtonen erityisasiantuntija Oikeusministeriö [email protected] Toukokuu on erilaisten perheiden juhla-aikaa. Silloin vietetään mm. perheiden päivää, sateenkaariperheiden päivää ja lapsettomien lauantaita. Lähellä.fi juhlii erilaisten perheiden mukana ja kampanjoi lasten, nuorten ja perheiden puolesta.
Millaista toimintaa teidän järjestönne järjestää lapsille, nuorille ja perheille? Järjestättekö perheolkkareita, retkiä, leirejä tai muuta kivaa toimintaa? Onko teillä koko perheelle sopivaa kulttuuri- tai liikuntatoimintaa? Tarjoatteko tukea ja apua erilaisiin tilanteisiin? Ilmoita toimintasi nyt Lähellä.fi-palvelussa ja osallistu kampanjaan! Lähellä.fi toteuttaa kampanjan aikana digimainontaa, ja palvelu tuodaan näkyville myös mahdollisuuksien mukaan kuntien ja hyvinvointialueiden asiakaspisteisiin. Kampanjan kesto: 1.5.2024 – 31.5.2024. Osallistu kampanjaan näin Varmista, että järjestösi tarjonta löytyy Lähellä.fi-palvelusta. Ilmoita toimintasi palvelussa ja hyödynnä maksuton näkyvyys: Rekisteröidy palveluun täällä: https://www.lahella.fi/forms/create-group Ilmoita toiminnasta täällä: https://hallinta.lahella.fi/login Katso vinkkejä toimintailmoituksen tekstin laatimiseen: Herätä huomio ja innosta! Viisi vinkkiä järjestön toimintailmoituksen laatimiseen - HyTe ry Seuraa ja jaa postauksia somessa: #järjestöt #lähellä Haluatko lisätietoa lähellä.fi-verkkopalvelusta? Tulevat Lähellä.fi-infot: https://www.lahella.fi/infot-ja-koulutukset Tampereella kokoonnuttiin Hyvinvoinnin edistämisen foorumiin 9.4.2024 "Hyvinvointitieto toiminnaksi - miten kuulemme kaikkien äänen?" -teeman äärelle. Tampereen Järjestöedustamon järjestämä tilaisuus kokosi järjestöt ja julkisen sektorin toimijat yhteen kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämisen pariin. Foorumin keskeisiä kysymyksiä olivat: Mitä tietoa meillä jo on? Keneltä saamme hyvinvointitietoa ja ketkä jäävät ulkopuolelle? Ja mitä voimme tehdä yhdessä, jotta voisimme tavoittaa kaikkien äänen? Tästä pääset tutustumaan päivän alustuksien esitysdioihin:
Työpajoissa keskusteltiin alustuksista ja kartoitettiin muun muassa vaikeasti tavoitettavia kohderyhmiä ja sitä, mitä voisimme tehdä näiden kohderyhmien tavoittamiseksi. Vaikeimmin tavoitettaviksi kohderyhmiksi nousivat esimerkiksi digitaidottomat ja palveluiden ulkopuolella olevat ihmiset (Kuva 1.). Näiden henkilöiden tavoittamisen avuksi nousi esiin järjestöjen asiantuntijoiden tiedon hyödyntäminen, jolloin tietoa saadaan kerättyä myös sellaisista kohderyhmistä joilta ei sitä suoraan itseltään saada. Lisäksi esiin nousi huomio, että näiden ihmisten luokse pitää mennä: turvalliseen tilaan ja aikaa pitää käyttää tiedon keräämiseen ja mahdollisesti myös kyselyjen täyttämisessä avustamiseen. Tiedon jatkohyödyntämisen yhteinen suunnittelu ja viestiminen koettiin tärkeäksi. Kerätty tieto pitää saada nopeasti käytettäväksi tahoille, joille siitä on hyötyä. Lisäksi pitäisi saada kerättyä tietoa hyödynnettäväksi jo ilmiöiden tasolta, jotta tilanteisiin voidaan reagoida ajoissa. Lasten ja perheiden parissa tätä tehdään jo Näkymä-työkalun avulla. Tiedon tarve kohdistui erityisesti alueelliseen ja ajankohtaiseen tietoon (Kuva 2.). Tietoa on jo nyt esimerkiksi Tampereen kaupungilla paljon saatavilla ja se on hyvin ymmärrettävässä ja jäsennetyssä muodossa esimerkiksi järjestöjen rahoitushakuja varten. On myös tärkeää, että esimerkiksi kyselyihin vastaajilla on tiedossa mihin tietoa jatkossa käytetään. Tarpeen olisi vielä tarkemmin kartoittaa, mitä tietoa eri tahot tarvitsevat ja miten ja mistä voimme sitä yhdessä kerätä. Työpajoissa toivottiin pitkäkestoista yhteistyötä. Yhteinen foorumi tiedon äärelle ja tiedonkulun prosessien suunnitteluun: toivottiin "työrukkasta" jatkamaan esiinnousseiden ajatusten työstämistä ja säännöllisiä tapaamisia esimerkiksi puolen vuoden välein. Loppukeskusteluun osallistui edustaja jokaisesta työpajaryhmästä. Nostimme keskustelun pohjalle skenaarion: "5 vuoden päästä toteutamme yhdessä tiedonkeruuta kaupunkilaisten hyväksi ja vuoropuhelu kaupungin, hyvinvointialueen ja järjestöjen välillä on toimiva. Ilmiöt ja havainnot nousevat esiin ja niihin pystytään reagoimaan yhteistyössä." Kysyimme keskustelijoilta mitä on tapahtunut, jotta tähän tilanteeseen on päädytty ja mitä ituja meidän pitäisi laittaa nyt itämään, että skenaario toteutuisi.
Keskustelijat nostivat esiin, että tämän skenaarion toteuttamiseksi kaikki tahot on sitoutettu mukaan tiedonkeruuseen:
Mitä ituja nyt sitten pitäisi laittaa kasvamaan, jotta tähän päästään?
Näitä ituja lähdemme nyt kasvattelemaan yhteistyössä. Ehkä syksyllä Kansalaisvaikuttamisen juhlapäivän tiimoilla kokoontuessamme saamme jo ihastella kevyesti vihertäviä versoja? Voi Hyvin –viikkoa vietetään 27.5.- 2.6.2024 jolloin Pirkanmaalaiset järjestöt, seurat, yhteisöt ja muut toimijat voivat ilmoittaa lähellä.fi -sivun kautta viikolle erilaisia hyvinvointiaiheisia tapahtumiaan tai muita tilaisuuksia.
Mukaan voi ilmoittaa jo olemassa olevaa toimintaa tai halutessaan voi järjestää tapahtuman tai tempauksen nimenomaan Voi Hyvin -viikkoa varten. Toiminta sopii viikkoon, jos sen tarkoituksena on lisätä osallistujiensa henkistä, fyysistä tai sosiaalista hyvinvointia. Viikon pääteemana on tapahtumaviikon nimen mukaisesti hyvinvointi mutta sen lisäksi jokaiselle vuodelle on oma ns. alateemansa. Tänä vuonna alateemana on yhteisöllisyys ja vertaisuus, jonka voi halutessaan ottaa huomioon. Lähtökohtaisesti ilmoitettavan toiminnan tulee olla kaikille avointa ja maksutonta. Ilmoitathan ohjelmasi mieluiten 15.5. mennessä. Ohjeet oman ohjelman ilmoittamisesta osaksi Voi Hyvin -viikkoa:
Suosittelemme tekemään jokaisesta tapahtumasta ja tilaisuudesta oman toimintailmoituksen, jotta ilmoitukset ovat mahdollisimman saavutettavia. Huomaathan, että tällä hetkellä ilmoitukset eivät mene automaattisesti Tampereen tapahtumakalenteriin ja Aamulehden menoihin eli niihin tulee toistaiseksi tehdä ilmoitukset erikseen. Voi Hyvin –viikon tiedot ja ohjelma päivittyvät osoitteeseen www.voihyvinviikko.fi Sivulta löytyy myöhemmin myös ohjeet tapahtumien ja tilaisuuksien ilmoittamisesta osaksi viikkoa. Lisäksi sivulle tulee markkinointimateriaalia ja valmiita pohjia hyödynnettäväksi. *** Järjestämme yhdessä järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa Voi Hyvin –viikon päätapahtuman Kumppanuustalo Arttelissa keskiviikkona 29.5. klo 14-18. Ohjelmassa on mm. erilaisia toiminnallisia pisteitä, joiden yhteydessä tapahtuman järjestäjät esittelevät omaa toimintaansa. Olet lämpimästi tervetullut mukaan järjestämään tapahtumaa! Voi Hyvin –viikon seuraava suunnittelupalaveri on torstaina 18.4. klo 10. Maanantaina 6.5. klo 13 palaveeraamme keskittyen nimenomaan Arttelissa 29.5. järjestettävään tapahtumaan. Molemmat tapaamiset järjestetään hybridinä. Voit tulla Kumppanuustalo Artteliin (kokoustila, 2. krs) tai osallistua Teamsin kautta. Teams-linkki, muistiot ja muut lisätiedot: Artteli-kumppanuusyhdistys ry [email protected] 050 447 1030 KEvään "Yhdessä yhdistyksille" -koulutuksissa tutustutaan tapahtumaturvallisuuteen ja viestintään10/4/2024
Tule mukaan järjestökoulutuksiin!
Lämpimästi tervetuloa kevään maksuttomiin etäkoulutuksiin. Koulutuksissa tutustutaan tapahtumien turvallisuuteen ja viestintään, sekä Kangasalla toimivaan järjestöyhteistyön malliin. Koulutukset järjestetään etäyhteyksin, saat linkin koulutukseen ilmoittautumisen jälkeen, noin viikkoa ennen koulutusta. Tapahtumaturvallisuus 21.5.2024 klo 17-19 Tapahtumien järjestämisen yksi keskeinen asia on huolehtia sen turvallisuudesta. Tapahtumaturvallisuuskoulutuksessa käydään läpi, millaisia asioita on tärkeä huomioida turvallisuutta suunnitellessa. Mikä on riskinarviointi? Millaiset lait ohjaavat tapahtumaturvallisuutta? Entä miten olisi hyvä toimia, jos jotakin sattuu? Ilmoittaudu turvallisuuskoulutukseen mukaan täällä Yhdistys näkyväksi -viestintäkoulutus 28.5.2024 klo 17-19 Illan aikana tutustutaan viestinnän perusteisiin: selvitetään miksi, miten ja missä yhdistyksen kannattaa olla näkyvillä. Ja miten sen voi tehdä mahdollisimman vaivattomasti: tutustutaan hyviin ja toimiviin viestimisen käytäntöihin. Luvassa on myös vinkkejä helpoista ja hyvistä työkaluista viestinnän arjen avuksi. Ilmoittaudu viestinnän koulutukseen mukaan täällä Koulutukset järjestävät yhteistyössä Artteli-kumppanuusyhdistys, Kangasalan kaupunki ja järjestöagentit. Tervetuloa vastaamaan Pirkanmaan järjestökyselyyn! Kysely antaa paikallista ja alueellista tietoa Pirkanmaan alueen yhdistystoiminnasta. Olethan siis mukana tekemässä tärkeää toimintaa näkyväksi kansalaisille, päättäjille sekä viranhaltijoille!
Vastaa Pirkanmaan järjestökyselyyn täällä. Kyselyn toteuttaja on Pirhan järjestöyhteistyöryhmä. Kysely on tarkoitettu paikallisille ja alueellisille yhdistyksille, järjestöille, seuroille ja säätiöille sekä niille valtakunnallisille järjestöille, joilla on työntekijöitä ja toimintaa Pirkanmaalla. Kyselyyn vastataan vain Pirkanmaan osalta. Kyselyllä kartoitetaan muun muassa yhdistysten rahoituspohjaa, toimintamuotoja ja yhteistyötä eri tahojen, kuten hyvinvointialueen, kuntien sekä muiden järjestöjen kanssa. Kyselyn tuloksia hyödynnetään alueellisessa ja paikallisessa järjestöjen tekemässä yhteisessä vaikuttamistyössä ja järjestötoiminnan näkyväksi tekemisessä. Samankaltaiset kyselyt toteutetaan Suomen kaikissa maakunnissa. Näin ollen pystytään kokoamaan tietoa paikallisesta ja alueellisesta järjestötyöstä koko Suomen alueella, mistä syystä mahdollisemman monen yhdistyksen vastaaminen kyselyyn on tärkeää. Kyselyyn voi vastata sähköisellä kyselylomakkeella 6.5. klo 23.59 mennessä. Vastauksia käsittelee Artteli-kumppanuusyhdistys, joka myös laatii kyselystä yhteenvedon. Kyselyn tuloksista viestitään järjestöille Pirhan järjestöyhteistyöryhmän kautta sekä Arttelin uutiskirjeessä ja sosiaalisessa mediassa. Kysymyksiin pääset tutustumaan ennen vastaamista täällä, mutta kyselyyn voi vastata ainoastaan verkkolomakkeella. Lisätietoja kyselystä antaa: Henna Lappi-Uuro [email protected] p. 044 711 59 12 Nina Lindberg [email protected] p. 050 308 5639 Pirkanmaan järjestöfoorumilla kuullaan ajankohtainen katsaus järjestöyhteistyöstä Pirkanmaan hyvinvointialueella, kuullaan järjestöyhteistyöryhmän kuulumisia sekä esittely Hoppu-hankkeesta ja Pirhan digitalisaation kehittämisestä. Ohjelma ja Teams-linkki tilaisuuteen alla.
OHJELMA klo 14 Tilaisuuden avaussanat (Kari-Matti Hiltunen, aluehallituksen puheenjohtaja) klo 14.10 Ajankohtaista hyvinvointialueelta (Tuukka Salkoaho, integraatiojohtaja, Pirha) klo 14.40 Järjestöyhteistyöryhmän kuulumiset klo 15 Pirkanmaan Hoppu-hanke (Eeva Halme, kehittämispäällikkö, Pirha) klo 15.30 Pirhan digitalisaatio (Aino Nokelainen, projektipäällikkö, Pirha) klo 15.55 Yhteenveto ja tilaisuuden lopetus Linkki Teams tilaisuuteen: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä Järjestöfoorumin esitykset löydät PDF-tiedostoina täältä. Lisätietoa: Nina Lindberg [email protected] |