Järjestöedustamo on Tampereen kaupungin ja tamperelaisten kansalaisjärjestöjen edustajista koostuva yhteistyöelin. Järjestöedustamon tarkoitus on yhteistyön kautta edistää kuntalaisten hyvinvointia, osallisuutta ja hyvää arkea.
Sen tehtävänä on mm. arvioida ja kehittää Tampereen kaupungin ja järjestöjen yhteistyötä monipuolisesti ja pitkäjänteisesti sekä toimia kanavana kaupungin ja järjestöjen vuoropuhelulle. Järjestöedustajan tehtävänä on tuoda järjestökentän tieto ja osaaminen kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseen ja kehittämiseen, ja täten omalla asiantuntijuudellaan vahvistaa järjestöjen osuutta kaupungin strategiatyössä. Järjestöedustamo kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Tämän lisäksi järjestetään kaikille järjestöille avoimia teemapohjaisia työpajoja tai tilaisuuksia 2-4 kertaa vuoden aikana, kuten hyvinvoinnin edistämisen foorumi. Järjestöedustamossa työskentelystä ei makseta kokouspalkkioita tai kulukorvauksia. Työskentelyä koordinoi yhteistyössä Tampereen kaupunki ja Artteli-kumppanuusyhdistys. Haku järjestöedustamon edustajaksi on 1.10-17.11 Järjestöedustamon uudet jäsenet valitaan joka toinen vuosi järjestöverkostojen esityksestä. Järjestökategorioita on yhteensä kuusitoista, joista jokaista edustaa yksi jäsen. Valitulta edustajalta edellytetään laajaa verkoston tukea sekä asiantuntijuutta omaan kategoriaansa liittyen. Yhdeltä järjestöltä voi olla järjestöedustamossa ainoastaan yksi jäsen. Jäsenten toimikausi on kaksi vuotta, eikä varajäseniä valita. Valinnat tekee perustettava valintatyöryhmä ja edustajat vahvistetaan järjestöedustamon kokouksessa 3.12. Verkostot ilmoittavat esittämistään henkilöistä sähköisellä lomakkeella, minkä löydät täältä. Lisätietoa hausta sekä järjestöedustamon verkostokategoriat löydät täältä. Lisätietoja: Riitta Kurki, kansalaistoiminnan koordinaattori, [email protected] Johanna Heine, ehkäisevän päihdetyön suunnittelija, [email protected] Nina Lindberg, toiminnanjohtaja, [email protected] Lokakuussa nousee esille järjestöjen tarjoama monipuolinen tuki. Silloin vietetään mm. Vanhusten viikkoa, Selkäviikkoa, Luustoviikkoa ja Vertaistuen päivää. Myös Lähellä.fi nostaa osaltaan järjestöjen tarjoamaa tukea ja apua: mm. erilaisia toiminta- ja tukiryhmiä, vertaistukiryhmiä, valtakunnallisia chattejä ja puhelinpalveluita, kursseja ja oppaita.
Lähellä.fi toteuttaa kampanjan aikana digimainontaa, ja palvelu tuodaan näkyville myös mahdollisuuksien mukaan kuntien ja hyvinvointialueiden asiakaspisteisiin. Saatavana on siis mukavasti maksutonta näkyvyyttä järjestösi tarjoamalle toiminnalle! Kampanjan kesto on: 1. – 31.10.2024. Osallistu kampanjaan näin Nyt on hyvä hetki varmistaa, että teidän järjestönne tarjoama tuki ja apu löytyy Lähellä.fi-palvelusta. Rekisteröidy palveluun täällä: https://www.lahella.fi/forms/create-group Ilmoita toiminnasta täällä: https://hallinta.lahella.fi/login Haluatko lisätietoa lähellä.fi-verkkopalvelusta? Tulevat Lähellä.fi-infot: https://www.lahella.fi/infot-ja-koulutukset Pirkanmaan perhekeskuksen uutiskirje on nyt julkaistu! Tässä aiheet tiivistetysti. Pääset lukemaan aiheista lisää klikkaamalla aiheiden linkkejä. Uutiskirjeessä aiheena tällä kertaa mm.:
Jos haluat tilata perhekeskuksen uutiskirjeen, se onnistuu täältä. Mikä on perhekeskus? Perhekeskus tarkoittaa palveluverkostoa, jossa kunnat, hyvinvointialue, järjestöt, uskonnolliset yhteisöt ja KELA yhdistävät voimansa ja työskentelevät yhdessä.Verkoston tavoitteena on edistää lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia sekä tarjota heille tarvittavaa tukea ja apua juuri silloin kun sitä tarvitaan. Verkostoa johdetaan ja koordinoidaan kokonaisuutena, lapsi- ja perhelähtöisesti.
Pirkanmaan seuraava järjestöfoorumi pidetään 19.11. klo 13-15 Teamsissa.
Järjestöfoorumilla kuulet ajankohtaisia asioita Pirkanmaan järjestöyhteistyöstä sekä Pirhan järjestöyhteistyöryhmän kuulumisia. Ohjelma julkisestaan tässä uutisessa lähempänä tilaisuutta. Teams-linkin tilaisuuteen löydät täältä. Lisätietoja: Nina Lindberg [email protected] 050 308 5639 Suomi.fi: Lukuisat yhdistykset voivat jatkossa asioida viranomaisten digipalveluissa helpommin19/9/2024
Moni yhdistys asioi viranomaispalveluissa esimerkiksi hakiessaan rahoitusta, rahankeräyslupaa tai tehdessään veroilmoituksia. Syksyllä käyttöönotetun uudistuksen myötä yhdistysten on nyt helpompi valtuuttaa henkilö asioimaan yhdistyksen puolesta viranomaisten digipalveluissa Suomi.fi-valtuuksilla.
Yhdistys voi nyt omatoimisesti valtuuttaa viranomasiointiin, jos sen nimenkirjoitussäännön mukaan yhdistystä edustaa kaksi jäsentä yhdessä. Aiemmin tämä on koskenut vain yhdistyksiä, jonka nimenkirjoitussäännön mukaan puheenjohtaja on voinut yksin edustaa yhdistystä. Yhdistysten digiasiointia helpottava uudistus koskee kymmeniätuhansia yhdistyksiä. Nyt noin 90 prosenttia yhdistyksistä voi valtuuttaa omatoimisesti. Lue lisää Digi- ja väestöviraston verkkosivuilta. Pirkanmaan potilasyhdistysverkoston ensimmäinen tapaaminen 2.10. klo 13.30
Verkosto on tarkoitettu kaikille vammais- ja potilasjärjestöille. Toivomme järjestöjä mukaan yhdessä kehittämään ja hahmottelemaan uutta verkostoa. Ensimmäisessä potilasyhdistysverkoston kokouksessa tutustumme toisiimme, keskustelemme odotuksista ja toiveista, sekä käymme läpi käytännön asioita. Verkoston kautta tulevaisuudessa mm. nimetään edustajat Pirkanmaan hyvinvointialueen järjestöyhteistyöryhmän potilastoiminta-kategoriaan. Järjestö voi olla mukana sekä potilasyhdistys- että hyte-verkostossa toiminnan sisällöstä riippuen. Aika ja paikka: 2.10. klo 13.30-15.00, Kumppanuustalo Artteli, Hepokatti-Sali Lisätiedot: koordinaattori Henna Lappi-Uuro, [email protected], + 358 44 711 59 12 Pirkanmaan hyte-verkoston ensimmäinen tapaaminen 10.10. klo 9 Verkosto on tarkoitettu järjestöille, jonka toiminnan pääpaino toiminnassa on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Toivomme järjestöjä mukaan yhdessä kehittämään ja hahmottelemaan uutta verkostoa. Ensimmäisessä hyte-verkoston kokouksessa tutustumme toisiimme, keskustelemme odotuksista ja toiveista, sekä käymme läpi käytännön asioita. Verkoston kautta tulevaisuudessa mm. nimetään edustajat Pirkanmaan hyvinvointialueen järjestöyhteistyöryhmän hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen -kategoriaan. Järjestö voi olla mukana sekä hyte- että potilasyhdistysverkostossa toiminnan sisällöstä riippuen. Aika ja paikka: 10.10. klo 9.00-10.30, Kumppanuustalo Artteli, Hepokatti-Sali Lisätietoa: Koordinaattori Henna Lappi-Uuro [email protected] + 358 44 711 59 12 Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso on nimennyt Mika Pyykön selvityshenkilöksi, jonka tehtävänä on tehdä tarvittavia taustaselvityksiä sosiaali- ja terveysalan järjestöjen avustuksia (STEA-avustuksia) koskevien linjausten valmistelun tueksi. Pyykkö toimii tässä tehtävässä 1.8.-31.12.2024 välisen ajan.
Tärkeänä osana selvitystehtävää järjestetään syyskuussa yhteensä viisi sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kuulemistilaisuutta. Pirkanmaalla tilaisuus järjestetään Tampereella maanantai 23.9. klo 12-16 (viim. ilmoittautumispäivä 5.9.). Ilmoittaudu mukaan täällä. Lisätietoa ja kaikki kuulemistilaisuuksien ajankohdat, paikkakunnat ja ilmoittautumislinkit ovat merkattu tähän liitteeseen. Näiden tilaisuuksien tarkoituksena on rakentaa mahdollisimman yhteistä tulevaisuuskuvaa sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yleishyödylliselle toiminnalle olennaisista asioista. Niissä ei siis keskustella suoranaisesti nykyisistä avustuskohteista. Tilaisuuksissa käytävän keskustelun yhtenä lähtökohtana toimii oheisen kyselyn vastaukset. Toivommekin, että mahdollisimman monen järjestön edustaja vastaisi kyselyyn (vain yksi vastaaja / järjestö). Kysely sosiaali- ja terveysalan yleishyödyllisen järjestötoiminnan tulevaisuudesta täällä. Vastausaika kyselyyn päättyy 30.9. klo 24.00. Välitäthän tätä kutsua omissa verkostoissasi! Tervetuloa kuulemaan, keskustelemaan ja vaikuttamaan! Käynnistämme alkusyksystä 2024 yhteisen työskentelyn Pirkanmaan perhekeskusyhteistyön kehittämiseksi.
Prosessin tarkoituksena on arvioida yhteistyön nykytilaa, tuoda näkyväksi sen vahvuuksia ja kehittämistarpeita sekä asettaa yhteisiä tavoitteita ja seuraavia askeleita yhteistyön vahvistamiseksi. Haluamme kuulla laajasti Pirkanmaan perhekeskustoimijoita, sekä johtoa että perheitä kohtaavia tahoja, niin hyvinvointialueelta, kunnista, järjestöistä kuin seurakunnista ja muista uskonnollisista yhteisöistä. Käytännössä työskentely etenee kahdessa vaiheessa:
Merkitse aikataulu ja työpajan päivämäärä jo kalenteriisi, laitamme vielä tarkemmat työskentely- ja ilmoittautumisohjeet myöhemmin elokuussa! Tilaisuudet järjestävät yhteistyössä Lastensuojelun Keskusliiton Perheet keskiöön! -toiminta, Pirkanmaan hyvinvointialue sekä Pirkanmaan lapsi- ja perhejärjestöjen verkosto. Lisätietoja: Kaisu Muuronen, Perheet keskiöön! -toiminta, Lastensuojelun Keskusliitto [email protected] Pirkanmaan hyvinvointialue, Inge Nieminen [email protected] Pirkanmaan lapsi- ja perhejärjestöjen verkoston puheenjohtajisto [email protected] Lue lisää täältä Lämpimästi tervetuloa juhlistamaan Kansalaisvaikuttamisen juhlapäivää etkoille Kumppanuustalo Artteliin 30.9.2024 klo 15-17!
Juhlapäivän etkot ovat suunnattu tamperelaisille kolmannen sektorin toimijoille sekä järjestöyhteistyön ja hyvinvoinnin teemojen parissa työskenteleville julkisen sektorin edustajille. Tilaisuudessa kuullaan tervehdys Tampereen kaupungilta ja pohditaan mitä tamperelaisille kuuluu? Toinen päivän tärkeä kysymys on: Mitä tamperelaisille järjestöille kuuluu? Kerää siis yhteisössäsi kuulumiset mukaan ja tule juhlaan keskustelemaan teemasta. Tietoja kerätään osaksi Tampereen kaupungin hyvinvointityötä. Tilaisuudessa on varattu myös verkostoitumiselle aikaa. Tilaisuudessa tarjoillaan juhlamaljat sekä kahvia ja pientä makeaa. Tilaisuuden järjestää Tampereen Järjestöedustamo. Ilmoittaudu mukaan 22.9. mennessä tällä lomakkeella! Pirkanmaan järjestöyhteistyöryhmä toteutti yhteistyössä Artteli-kumppanuusyhdistyksen kanssa keväällä 2024 kyselyn pirkanmaalaisille järjestöille. Järjestökyselyn tulokset antavat tärkeää ja ajankohtaista tietoa Pirkanmaan alueen yhdistystoiminnasta. Vastaavat kyselyt toteutettiin myös muissa Suomen maakunnissa vuoden aikana ja niiden tuloksia hyödynnetään valtakunnallisessa, alueellisessa ja paikallisessa järjestöjen yhteisessä vaikuttamistyössä.
Pirkanmaan järjestökyselyyn saatiin yhteensä 249 vastausta. Ylivoimaisesti eniten vastauksia kerättiin sosiaali- ja terveysalan yhdistyksiltä (39 %). Vastauksia saatiin kaikista Pirkanmaan kunnista ja muutamasta muusta yhdistyksestä, joilla on toimintaa myös Pirkanmaalla. Suurin määrä vastanneista yhdistyksistä on Tampereen alueelta (66 kpl), minkä jälkeen eniten vastauksia saatiin Sastamalasta, Virroilta, Nokialta ja Orivedeltä. Jäsenmäärät ja työntekijät Vastanneissa yhdistyksissä on liki puolella (48 %) jäsenmäärä pysynyt vakaana viimeisen viiden vuoden aikana ja jäseniä yhdistyksissä on tällä hetkellä pääasiassa 51–200 henkilöä (42 % kaikista vastauksista). Kokonaisjäsenmäärä yhdistyksissä on kuitenkin lievästi laskenut viimeisen viiden vuoden aikana, koska 28 % vastasi jäsenmääränsä pienentyneen, mutta 24 % taas kertoi jäseniensä määrän kasvaneen tuolla aikavälillä. Tänä vuonna kyselyyn vastaamisessa olivat aktivoituneet erityisesti pienemmät yhdistykset. Tämä näkyi esim. vastauksissa työntekijöiden määrässä. Suurimmalla osalla yhdistyksistä ei ole yhtäkään kokoaikaisesti palkattua työntekijää (71 %) ja vain 13 % yhdistyksistä työntekijöitä löytyy 1–3 kpl. Osa-aikaisten työntekijöiden määrä on hieman suurempi; kuitenkin n. 62 % prosentilla vastanneista yhdistyksistä ei ole yhtään osa-aikaistakaan työntekijää, mikä korostaa vapaaehtoisten tekemän työn tärkeyttä. Vapaaehtoiset ja kohtaamiset Vapaaehtoisten määrä vuonna 2023 oli keskimäärin 73 henkilöä per järjestö, kokonaismäärän ollessa 17 409. Puolet kyselyyn vastanneista yhdistyksistä kertoo määrän pysyneen viimeisen viiden vuoden aikana vakaana. Kohtaamisia puolestaan oli keskimäärin 2833 vuodessa per järjestö. Kohtaamisen tai vapaaehtoisten määrää ei voi kuitenkaan lukea kovin yksiselitteisesti, koska laskentatapa ja määritelmä vaihtelivat suuresti vastauksien välillä. Yhdistysten rahoitus Kyselyiden saatujen tietojen perusteella yhdistysten suurimmat rahoituskanavat ovat jäsenmaksut (84 %), oma varainhankinta (69 %) sekä kunnan järjestöavustus (63 %). Esim. STEA-yleisavustusta tai AK-avustusta sai 18 % yhdistyksistä ja STEA-projektirahoitusta (C) sai 12 % vastaajista. Hyvinvointialueen järjestöavustusta (esim. toiminta- tai kohdeavustus) sai 14 % vastaajista ja hyvinvointialueen kumppanuussopimukseen perustuen avustusta sai 10 % vastaajista. Rahoittavina ministeriöinä mainittiin mm. STM ja OKM. Kunnalta avustusta on edellisenä toimintavuonna hakenut ja saanut 68 % yhdistyksistä, kun taas hyvinvointialueen rahoituksen kohdalla samainen luku on ainoastaan 19 %. Kunnan avustusprosessin nykyistä mallia pitää usea yhdistys toimivana, mutta myös toisaalta toivottiin muutoksia mm. hakuaikoihin sekä hakuprosessin yksinkertaistamiseen, hakukriteereiden selkiyttämiseen sekä yhdistysten erityispiirteiden huomioimiseen. ” Myöntämisperusteet pisteytyksineen olisi hyvä olla tiedossa. Jäsenmäärä ei saisi vaikuttaa myönnetyn avustuksen määrään, ainakaan sellaisilla yhdistyksillä, jotka järjestävät kaikille avointa toimintaa eivätkä vain toimintaa omille jäsenilleen." Hyvinvointialueen rahoitusprosessista kysyttäessä puolestaan toivottiin ennen kaikkea asiasta tiedottamista; kuka voi hakea, koska voi hakea ja mihin tarkoitukseen rahoitusta voi hakea. Vastauksissa myös toivottiin, että hyvinvointialueen rahoitusta voisi hakea myös päällekkäin kunnan tai STEA:n myöntämän avustusten kanssa. Vastauksissa kävi ilmi myös mm. toive pienten järjestöjen sekä vapaaehtoisten tärkeyden huomioimisesti rahoitusta myönnettäessä. " Tiedottaminen on kaiken A ja O. Toki hyvinvointialueella on paljon tiedotettavaa ja toiminnan käynnistämiseen liittyvää asiaa, mutta järjestöavustuksen hakeminen/saaminen on uusi asia." Toimitilat Selvä enemmistä (70 %) vastaajista pitää yhdistyksensä nykyisiä toimitiloja sopivina ja riittävinä yhdistyksen toiminnan kannalta. 33 % vastaajista kertoo, että yhdistyksellä ei ole pysyviä toimitiloja ja 42 % kertoo käyttävänsä toimitiloja muiden yhteisöjen kanssa. Kyselyssä kartoitettiin myös tarvetta tilojen yhteiskäytön kehittämiselle, ja vastauksissa nousi tarve mm. esteettömille tiloille ja yhteistyölle esim. resurssisyistä. ” Resursseja tarvitaan enemmän, mutta rahoituksen määrää ei pysty kasvattamaan” Järjestöjen eri roolit Kyselyssä saatujen vastauksien perusteella suurimmat roolit pirkanmaalaisilla yhdistyksillä on harrastustoiminnassa, säännöllisissä tapahtumissa sekä vapaaehtoistoiminnassa. Myös oleskelu- ja ajanviettopaikoista (esim. kohtaamispaikat) sekä kerhoista ja ryhmistä puhuttaessa yhdistysten rooli korostuu. Yhteistyötä järjestöjen kesken tehdäänkin eniten tapahtumissa; Liki 96 % vastanneista tekee yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa tapahtumia koskien edes vähän. Järjestöiltä myös kysyttiin, mitkä ovat heidän mielestään keskeisiä yhdistyskentän kehittämiskohteita Pirkanmaalla. Avoimissa vastauksissa nousivat esille mm. erilaiset yhteistyön muodot, jäsenien ja vapaaehtoisten rekrytoiminen, rahoitus, sekä vaikuttamistyö ja työn näkyväksi tekeminen. Yhdistykset kokevatkin tarvitsevansa tukea mm. yhteistyön koordinointiin. ” Vähemmän kilpailuasetelmia järjestöjen välillä ja yhteisen tulevaisuuden suunnittelua, pohdintaa siitä mitä voidaan tehdä yhdessä. Pois raja-aidat eri järjestöryhmien väliltä." Tarkemman koonnin järjestökyselystä löydät täältä. Lisätietoa kyselystä: Henna Lappi-Uuro Koordinaattori Artteli-kumppanuusyhdistys ry p. 044 711 5912 [email protected] |