Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen on tehnyt järjestöyhteistyöryhmän perustamispäätöksen 29.11.2023. Järjestöyhteistyöryhmässä on 19 varsinaista edustajaa eri järjestöistä ja lisäksi puheoikeudellisia järjestöjen edustajia. Ryhmässä on mukana myös kaupunkien ja kuntien hyvinvointikoordinaattoreita sekä seurakuntien ja hyvinvointialueen edustajia.
Esityksiä varsinaisiksi jäseniksi järjestöyhteistyöryhmään tuli 44, joista valintatyöryhmä valitsi ennakkoon ilmoitettujen kriteerien perusteella 19 varsinaista ja 17 varajäsentä. Järjestöt jaettiin toimintansa mukaan 19 eri kategoriaan, joista jokaisesta etsittiin/haettiin mukaan yhtä varsinaista ja yhtä varajäsentä. Potilastoiminta- ja nuorisokategorioihin tuli vain yksi ehdotus, joten varajäsentä ei valittu. Valintatyöryhmä painotti valinnoissaan laajaan järjestöverkostoon kuulumista tai useamman järjestön edustamista. Valintatyöryhmä toivoo, että järjestöt verkostoituvat seuraavien kahden vuoden aikana entisestään, jotta kaikkien pirkanmaalaisten järjestöjen ääni tulee yhteistyöryhmässä kuuluviin. Pirkanmaan järjestöyhteistyöryhmä toimii yhteistyötahona järjestöjen ja julkishallinnon organisaatioiden välillä. Yhteistyöryhmän tehtävänä on vahvistaa yhteistyötä niin hyvinvointialueen ja järjestöjen välillä kuin Pirkanmaan järjestöjen kesken. Järjestöedustajien tehtävänä on tuoda järjestökentän viesti ja osaaminen Pirkanmaan hyvinvointialueen strategia- ja ohjelmatyöhön sekä palveluiden kehittämiseen. Ryhmän koordinointi tehdään Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Artteli-kumppanuusyhdistys ry:n yhteistyöllä. Järjestöyhteistyöryhmä kokoontuu neljä kertaa vuodessa. Järjestöyhteistyöryhmä pitää 19.12. järjestäytymiskokouksen, jossa ryhmälle valitaan puheenjohtajat sekä työvaliokunta. Työryhmässä työskentelystä ei makseta kokouspalkkioita tai kulukorvauksia. Järjestöyhteistyöryhmän perustamispäätös on luettavissa kokonaisuudessaan täällä: Järjestöyhteistyöryhmän perustaminen | Pirkanmaan hyvinvointialue (cloudnc.fi) Lisätietoja järjestöyhteistyöryhmästä ja valintakriteerit löydät Järjestöyhteistyöryhmä sivulta Lisätietoja Johanna Sola johanna.sola@pirha.fi p. 040 778 9599 Suunnittelupäällikkö Pirkanmaan hyvinvointialue Integraation vastuualue Jatkuvan kehittämisen vastuuyksikkö Iiris Aholainen Järjestöyhteistyöryhmän koordinaattori (31.12 saakka) 0447115912 iiris.aholainen@artteli.fi Artteli-Kumppanuusyhdistys Hyvä Lähellä.fi-palvelun käyttäjä,
meillä on ilo ilmoittaa, että Lähellä.fi-verkkopalvelun ja Suomi.fi-Palvelutietovarannon välinen integraatio valmistuu arvioidusti 11.12.2023. Integraation valmistuminen tarkoittaa, että Lähellä.fi-palveluun syötetyt organisaation perustiedot ja pitkäkestoista toimintaa sisältävät ilmoitukset kategorioista Tukea ja apua sekä Harrastukset ja vapaa-aika näkyvät myös Suomi.fi-Palvelutietovarannossa. Suomi.fi-Palvelutietovaranto (PTV) on Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämä valtakunnallinen keskitetty tietovaranto, johon kunnat, hyvinvointialueet, valtio ja yksityinen sektori kuvaavat palvelunsa ja niiden asiointikanavat. Järjestöt voivat kuvata palvelunsa PTV:hen suoraan tai Lähellä.fi:n kautta. Palvelutietovarannon tietoja hyödyntää tällä hetkellä yli 120 toimijaa (mm. kunnat ja 16 hyvinvointialuetta). Miten varmistat, että syöttämäsi tiedot näkyvät Suomi.fi-Palvelutietovarannossa? Lähellä.fi-palvelussa ilmoitetun tiedon täytyy täyttää tietyt ehdot, jotta se voi siirtyä Palvelutietovarantoon.
Miten toimia virhe- ja häiriötilanteissa? Lähellä.fi-verkosto ja Digi- ja väestötietovirasto ovat suunnitelleet integraation käyttöönottoa pitkään ja huolellisesti. Joskus teknisten muutosten aikana tai niiden jälkeen saattaa esiintyä toimintahäiriöitä. Jos huomaat Lähellä.fi:n käytössä häiriöitä, odota hetki virheen korjautumista. Jos häiriö edelleen jatkuu, ole yhteydessä meihin: tuki@lahella.fi. Laita viestiisi mahdollisimman tarkka kuvaus virheestä ja mahdollisuuksien mukaan myös kuvakaappaus, josta käy ilmi, miltä virhetilanne näyttää. Tarkat tiedot auttavat meitä selvittämään ja korjaamaan virheet nopeasti. Yhteistyöstä lämpimästi kiittäen Lähellä.fi-verkosto Lisätietoa https://www.lahella.fi/lahellafi-ja-ptv https://www.lahella.fi/infot-ja-koulutukset Kohtaatko työssäsi tai vapaaehtoisena lapsia, nuoria tai perheitä? Tiesitkö, että olet jo osa Pirkanmaan perhekeskusta?
Miten niin ja mitä ihmettä? Alla olevilla eväillä pääset alkuun ja sinulle selviää, mistä perhekeskuksen toiminnassa oikein on kyse, miten hyödynnät perhekeskusta omassa toiminnassasi ja miten muut perhekeskuksen toimijat ovat sinun tukenasi. Pirkanmaan perhekeskustreeni on nyt julkaistu osoitteessa: Pirkanmaan perhekeskustreeni - eOppiva. Perhekeskus on meidän yhteinen, tehdään se yhdessä! Jos työskentelet tai olet vapaaehtoisena siellä, missä kohdataan lapsia, nuoria ja perheitä, tämä treeni on sinun juttusi. Opit, mitä perhekeskus Pirkanmaalla ja sinun työssäsi tarkoittaa, millaisia mahtavia mahdollisuuksia se avaa ja miten yhdessä voimme olla mukana luomassa sitä. Päästetään irti rajoista ja treenataan yhdessä, hyvällä fiiliksellä lapsilähtöisyyttä ja yhteistyötä! Verkkokoulutus on toteutettu Pirkanmaan perhekeskusorganisaatioiden ja eOppivan yhteistyönä. Pirkanmaan perhekeskuksen käsikirja (lataa pdf tästä)
Käsikirja ja Pirkanmaan Perhekeskustreeni -verkkokoulutus täydentävät toinen toistaan. Käsikirjaan on koottu perhekeskuksen yhteisiä rakenteita ja käytäntöjä, verkkokoulutuksessa niitä konkretisoidaan ja pääset treenaamaan osaamistasi käytännössä. Käsikirja on syntynyt monen vuoden yhteiskehittämisprosessien tuloksena ja lopputuotoksen kokoamisesta on vastannut monialainen, poikkihallinnollinen työryhmä, jossa on ollut tekijöitä perhekeskuksen eri organisaatioista. Käsikirja esitellään perhekeskuksen maakunnallisessa ohjausryhmässä 11.12. ja jatkossa sitä päivitetään säännöllisesti. Jaathan linkkejä laajasti eteenpäin verkostoissasi! Opiskelijoille suunnattu järjestöpäivä järjestetään taas 21.2.2024 klo 10-14 Kumppanuustalo Arttelissa, osoitteessa Mustanlahdenkatu 22, Tampere.
Tapahtumassa voi yhden päivän aikana tutustua siihen, mitä järjestötoiminta on, miten se näkyy arjessamme ja miten järjestötoiminta vaikuttaa toimimiseen esimerkiksi hyvinvointi-, sosiaali- ja terveysalalla.
Järjestöjen ilmoittautuminen tapahtuman esittelypisteille täällä. (Ilmoittautuminen viimeistään 31.1.2024) Opettaja, ilmoita opiskelijaryhmäsi mukaan täällä. (Ilmoittautuminen 16.2.2024 mennessä) Lähellä.fi-kampanjan teema joulukuussa 2023: Yhdessä lähellä -järjestöt yksinäisyyttä vastaan1/12/2023
Joulukuun Lähellä.fi-kampanjan teemana on yhdessä lähellä – järjestöt yksinäisyyttä vastaan. Joulun ja muiden juhlapyhien aikaan yksinäisyyden kokemus usein korostuu, sillä juhlapäivien ympärille on rakentunut vahva yhteisöllisyyden ja perheen merkitys. Yksinäisyys voi johtua esimerkiksi elämänmuutoksista, kuten muutosta, työpaikan vaihdosta, erosta tai läheisen menettämisestä.
Yksinäisyyttä voi kokea kuka tahansa, ja tänä vuonna Suomessa yksinäisyyttä koki 61 prosenttia ainakin joskus (Yksinäisyysbarometri 2023, SPR). Järjestöt huolehtivat siitä, että kukaan ei jäisi yksin - ne tarjoavat erilaisia kohtaamispaikkoja, ryhmiä ja tapahtumia, joissa ihmiset voivat löytää toistensa luo ja tulla kohdatuksi. Lähellä.fi-palvelun joulukuun kampanja tuo näitä järjestöjen tarjoamia mahdollisuuksia ihmisten tietoon. Kampanjan kesto: 1.12.2023 – 31.12.2023. Lähellä.fi toteuttaa kampanjan aikana digimainontaa, ja palvelu tuodaan näkyville myös mahdollisuuksien mukaan kuntien ja hyvinvointialueiden asiakaspisteisiin. Saatavana on siis mukavasti maksutonta näkyvyyttä järjestösi tarjoamalle toiminnalle! Osallistu kampanjaan näin Nyt on hyvä hetki varmistaa, että teidän järjestönne tarjoama yksinäisyyttä vähentävä toiminta löytyy Lähellä.fi-palvelusta. Rekisteröidy palveluun täällä Ilmoita toiminnasta täällä Haluatko lisätietoa lähellä.fi-verkkopalvelusta? Tulevat Lähellä.fi-infot: https://www.lahella.fi/infot-ja-koulutukset Pirkanmaan perhekeskuksen marraskuun uutiskirje on nyt julkaistu. Aiheina tämän kuun uutiskirjeessä mm.:
Tampereen järjestöedustamo hyväksyi kokouksessaan tiistaina 31.10. uudet säännöt toiminnalleen. Sääntöpäivityksen taustalla on toimintaympäristön muutos sote-palvelujen siirryttyä hyvinvointialueelle vuoden alusta. Järjestöedustamon toimintaa on arvioitu kuluneen vuoden aikana ja ensi vuoden lopussa valitaan uudet edustajat uudistetulle toiminnalle. Järjestöedustamon toiminta tulee jatkossa pohjaamaan järjestöverkostojen toiminnalle ja muuttuu entistä avoimemmaksi.
JÄRJESTÖEDUSTAMON TARKOITUS Järjestöedustamo on Tampereen kaupungin ja tamperelaisten kansalaisjärjestöjen edustajista koostuva yhteistyöelin. Järjestöedustamon tarkoitus on yhteistyön kautta edistää kuntalaisten hyvinvointia, osallisuutta ja hyvää arkea. JÄRJESTÖEDUSTAMON TEHTÄVÄT
JÄSENTEN JÄRJESTÖKATEGORIAT
JÄSENTEN ROOLI
TOIMIKAUSI, JÄSENYYDEN KRITEERIT JA VALINTAMENETTELY
TOIMINTA JA KOKOUSKÄYTÄNNÖT
Hei järjestöagentit ja toiminnasta kiinnostuneet,
Sosionomiopiskelijoiden tiimi järjestää Teams-tapaamisen Järjestöagenttitoiminnasta keskiviikkona 8.11. klo 16-17.30, johon ovat tervetulleita nykyiset agentit ja agenttitoiminnasta kiinnostuneet mahdolliset uudet agentit! Tapaamisen tarkoituksena on käydä läpi järjestöagenttitoiminnasta heränneitä ajatuksia viime vuosien varrelta ja toiminnan jatkosta sekä keskustella siitä, missä mennään juuri nyt. Ohjelmassa on avointa keskustelua, ajatusten jakamista ja toiveiden esittämistä. Pyrimme yhdessä myös selkeyttämään järjestöagentin työnkuvaa konkreettisin esimerkein. Tapaamisen tavoitteena on tuoda järjestöagenttitoimintaa näkyväksi ja nähdä, keitä kaikkia verkostossa on jo mukana❤️ Tapaamiseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Riittää, kun tulet paikalle tästä linkistä: Teams tapaaminen Tapaamisessa keskustellaan lisäksi siitä, kuka teistä haluaisi Pirkanmaan järjestöyhteistyöryhmän edustajaksi ja varaedustajaksi. Ehdotuksia voi laittaa joko etukäteen Iiris Aholaiselle (iiris.aholainen@artteli.fi) tai ilmoittaa tapaamisessa halukkuutensa. Pirkanmaan järjestöyhteistyöryhmästä lisää tietoa täällä: Järjestöyhteistyöryhmä - JÄRJESTÖTPIRKANMAA.FI (jarjestotpirkanmaa.fi) Järjestöagenttitoiminnasta voit lukea lisää täältä: Pirkanmaan järjestöagentit - JÄRJESTÖTPIRKANMAA.FI (jarjestotpirkanmaa.fi) Kiitos jo etukäteen osallistumisestanne – odotamme innolla antoisaa ja rakentavaa keskustelua kanssanne! Ystävällisin terveisin Artteli-kumppanuusyhdistyksestä Riitta ja projektitiimiläiset Iiris, Jess, Niina, Peppiina ja Josefiina Marraskuun Lähellä.fi-kampanjan teemana on mielenterveys. Kampanjan sisältö myötäilee vuoden 2023 Mielenterveysviikkoa, jonka teemana ovat tunteet. Mielenterveyden ongelmiin liittyy usein tunteita, joita voi olla vaikea tunnistaa. Omia tunteita voi tunnistaa paremmin, kun kuulee toisen sanoittavan omiaan. Järjestöt huolehtivat, että kenenkään ei tarvitse jäädä mielenterveyden ongelmien tai niihin liittyvien tunteiden kanssa yksin. Lähellä.fi nostaa kampanjassaan esille järjestöjen tarjoamaa tukea, kuten erilaiset toiminta- ja tukiryhmät, vertaistukiryhmät, valtakunnalliset chatit ja puhelinpalvelut, kurssit ja oppaat. Kampanjan kesto on 1.11.2023 – 31.11.2023. Lähellä.fi toteuttaa kampanjan aikana digimainontaa, ja palvelu tuodaan näkyville myös mahdollisuuksien mukaan kuntien ja hyvinvointialueiden asiakaspisteisiin. Saatavana on siis mukavasti maksutonta näkyvyyttä järjestösi tarjoamalle toiminnalle! Osallistu kampanjaan näin Nyt on hyvä hetki varmistaa, että teidän järjestönne tarjoama hyvinvointia tukeva toiminta löytyy Lähellä.fi-palvelusta. Rekisteröidy palveluun täällä Ilmoita toiminnasta täällä Katso vinkkejä toimintailmoituksen tekstin laatimiseen: Herätä huomio ja innosta! Viisi vinkkiä järjestön toimintailmoituksen laatimiseen - HyTe ry Haluatko lisätietoa lähellä.fi-verkkopalvelusta?Valtakunnallinen seksuaalikasvatuksen verkosto VALVE ry tarjoaa sosiaali- ja terveysalojen ammattilaisille n. 2 tunnin koulutuksen sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden kohtaamisesta asiakastyössä. Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus toistuu enenevissä määrin arkipäivän asiakaskohtaamisissa ja näin ollen on myös tärkeä teema jokaisen ammattilaisen ottaa haltuun. VALVE ry:n tarjoaman koulutuksen tarkoituksena on antaa pintaraapaisu tähän teemakokonaisuuteen ja tarjota työkaluja asiakkaiden moninaisuuden ymmärtämiseen ja sensitiiviseen kohtaamiseen. On tärkeää, että jokainen yksilö tulee kohdatuksi hänelle tarkoitetuissa palveluissa omana itsenään ja kunnioitetuksi sellaisena kuin on. Koulutuspäivät ovat: 22.11. klo 10–12 30.11. klo 12–14 Koulutustilaisuudet järjestetään Kumppanuustalo Arttelin (Mustalahdenkatu 20, Tampere) koulutustilassa, joka sijaitsee Arttelin 2. kerroksessa. Rakennus on kulultaan esteetön, tiloista löytyy esteetön wc ja koulutustilassa mahtuu kulkemaan pyörätuolin ja apuvälineiden kanssa. Tarkemmat esteettömyystiedot löytyvät Arttelin verkkosivuilta. Noudatamme tilaisuudessa turvallisemman tilan periaatteita, jotka käydään läpi tilaisuuden aluksi. Tilaan mahtuu 20 henkilöä, joten ilmoittauduthan tilaisuuteen etukäteen täällä. Koulutuspäivät ovat samansisältöisiä, joten ilmoittauduthan vain yhteen tilaisuuteen. Kouluttajana toimii viimeisen vuoden sosionomi (AMK) -opiskelija Josefiina Hakala, joka on erikoistunut opinnoissaan sukupuolen ja seksuaalisuuden teemoihin. Josefiina tekee myös opinnäytetyötä inklusiivisesta seksuaalikasvatuksesta ja on aiemmin työskennellyt kouluttajana Sinuiksi ry:llä (ent. Pirkanmaan Seta), jossa ohjasi työpajoja sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta. Josefiina työskentelee tavoitteellisesti seksuaalisuuteen liittyvien teemojen parissa ja seuraavana askeleena urallaan hänellä on tähtäimessä seksuaaliterapeutin opinnot. Valtakunnallinen seksuaalikasvatuksen verkosto VALVE ry on perustettu edistämään seksuaalikasvatusta Suomessa kansallisella tasolla. Yhdistyksen päätavoite on edistää parempaa seksuaalikasvatusta, joka ottaa huomioon inklusiivisesti erilaisiin ihmisryhmiin kuuluvat ihmiset. Päätavoitteeseen kuuluu kokonaisvaltaisen seksuaalikasvatuksen periaatteiden levittäminen mahdollisimman laajalle yhteiskunnan rakenteisiin ja työssään seksuaalikasvattaville. VALVE ry tarjoaa esimerkiksi koulutusta ja tapahtumia sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvästä kirjosta sekä tekee vaikuttamistyötä paremman seksuaalikasvatuksen rakenteiden eteen.
VALVE ry:hyn voit tutustua paremmin yhdistyksen kotisivuilla valvery.fi tai sosiaalisen median kanavissa (Instagram ja Facebook). |