Tampereella kokoonnuttiin Hyvinvoinnin edistämisen foorumiin 9.4.2024 "Hyvinvointitieto toiminnaksi - miten kuulemme kaikkien äänen?" -teeman äärelle. Tampereen Järjestöedustamon järjestämä tilaisuus kokosi järjestöt ja julkisen sektorin toimijat yhteen kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämisen pariin. Foorumin keskeisiä kysymyksiä olivat: Mitä tietoa meillä jo on? Keneltä saamme hyvinvointitietoa ja ketkä jäävät ulkopuolelle? Ja mitä voimme tehdä yhdessä, jotta voisimme tavoittaa kaikkien äänen? Tästä pääset tutustumaan päivän alustuksien esitysdioihin:
Työpajoissa keskusteltiin alustuksista ja kartoitettiin muun muassa vaikeasti tavoitettavia kohderyhmiä ja sitä, mitä voisimme tehdä näiden kohderyhmien tavoittamiseksi. Vaikeimmin tavoitettaviksi kohderyhmiksi nousivat esimerkiksi digitaidottomat ja palveluiden ulkopuolella olevat ihmiset (Kuva 1.). Näiden henkilöiden tavoittamisen avuksi nousi esiin järjestöjen asiantuntijoiden tiedon hyödyntäminen, jolloin tietoa saadaan kerättyä myös sellaisista kohderyhmistä joilta ei sitä suoraan itseltään saada. Lisäksi esiin nousi huomio, että näiden ihmisten luokse pitää mennä: turvalliseen tilaan ja aikaa pitää käyttää tiedon keräämiseen ja mahdollisesti myös kyselyjen täyttämisessä avustamiseen. Tiedon jatkohyödyntämisen yhteinen suunnittelu ja viestiminen koettiin tärkeäksi. Kerätty tieto pitää saada nopeasti käytettäväksi tahoille, joille siitä on hyötyä. Lisäksi pitäisi saada kerättyä tietoa hyödynnettäväksi jo ilmiöiden tasolta, jotta tilanteisiin voidaan reagoida ajoissa. Lasten ja perheiden parissa tätä tehdään jo Näkymä-työkalun avulla. Tiedon tarve kohdistui erityisesti alueelliseen ja ajankohtaiseen tietoon (Kuva 2.). Tietoa on jo nyt esimerkiksi Tampereen kaupungilla paljon saatavilla ja se on hyvin ymmärrettävässä ja jäsennetyssä muodossa esimerkiksi järjestöjen rahoitushakuja varten. On myös tärkeää, että esimerkiksi kyselyihin vastaajilla on tiedossa mihin tietoa jatkossa käytetään. Tarpeen olisi vielä tarkemmin kartoittaa, mitä tietoa eri tahot tarvitsevat ja miten ja mistä voimme sitä yhdessä kerätä. Työpajoissa toivottiin pitkäkestoista yhteistyötä. Yhteinen foorumi tiedon äärelle ja tiedonkulun prosessien suunnitteluun: toivottiin "työrukkasta" jatkamaan esiinnousseiden ajatusten työstämistä ja säännöllisiä tapaamisia esimerkiksi puolen vuoden välein. Loppukeskusteluun osallistui edustaja jokaisesta työpajaryhmästä. Nostimme keskustelun pohjalle skenaarion: "5 vuoden päästä toteutamme yhdessä tiedonkeruuta kaupunkilaisten hyväksi ja vuoropuhelu kaupungin, hyvinvointialueen ja järjestöjen välillä on toimiva. Ilmiöt ja havainnot nousevat esiin ja niihin pystytään reagoimaan yhteistyössä." Kysyimme keskustelijoilta mitä on tapahtunut, jotta tähän tilanteeseen on päädytty ja mitä ituja meidän pitäisi laittaa nyt itämään, että skenaario toteutuisi.
Keskustelijat nostivat esiin, että tämän skenaarion toteuttamiseksi kaikki tahot on sitoutettu mukaan tiedonkeruuseen:
Mitä ituja nyt sitten pitäisi laittaa kasvamaan, jotta tähän päästään?
Näitä ituja lähdemme nyt kasvattelemaan yhteistyössä. Ehkä syksyllä Kansalaisvaikuttamisen juhlapäivän tiimoilla kokoontuessamme saamme jo ihastella kevyesti vihertäviä versoja? Kommentit on suljettu.
|